“Maar ik bleef met mijn vestenprobleem zitten”

Debby verteld over haar ervaring voor en na het zelfbeeld advies

Laat ik mij even voorstellen, ik ben Debby, 26 jaar en ik kom uit Nijmegen. In 2015 keek ik op een dag in de spiegel en ik was klaar met mijn kilo’s. Dus besloot ik een afspraak te maken bij de huisarts. Ik schrok toen wel, 240kg gaf de weegschaal aan. Er ging in mijn hoofd gelijk een knop om. Ik ben gaan sporten en afvallen om zo te laten zien dat ik dit echt wel wil. Met 181,5kg ging ik de operatie in. 

Op 17 Februari 2016 kreeg ik mijn Gastric-bypass operatie.

Mijn kleding stijl toen was verschillend. Ik paste mijn kleding en make up aan hoe ik me voelde. Had ik een goede dag probeerde ik (in mijn ogen) er sexy uit te zien, want ik was een jonge meid dan kan dat wel. Maar had ik een slechte dag, dan kwamen me grote truien en vesten weer uit de kast. Het was voor mij verstoppen of te veel showen, een tussenweg had ik niet.

1 jaar na de operatie zag ik op Facebook dat je via Vitalys styling advies kon krijgen van de dames van Nieuwe Ik. Nou ik vond mezelf toen echt niet mooi genoeg om me te laten stijlen, dus ik deed er toen niks mee. Maar ergens in mijn achterhoofd bleef een stemmetje roepen dat ik het toch moest gaan proberen. 

2 jaar na de operatie zag ik weer op Facebook dit bericht voorbij komen en toen had ik mijn moed bij elkaar geraapt en een afspraak ingeplant via de website. 

De dag van de afspraak had ik gewerkt dus me look was, veel te grote kleding met een te groot vest en een handtas dat uit elkaar viel. Er waren meer dames in de kamer en hierdoor kroop ik eigenlijk meer naar binnen dan dat ik mezelf open stelde voor advies. Ik heb wel aandachtig geluisterd maar toen de vraag kwam, “wat vind je eigenlijk mooi aan jezelf?”, kon ik alleen antwoorden “mijn ogen”. 

Ik kreeg een aantal dagen later het advies in mijn mail, in eerste instantie deed ik er niks mee maar ik wilde toch veranderen. Dus besloot ik het toch nog een keer door te lezen. Ze hadden ook wel gelijk, veel te grote kleding of alleen maar zwart doet niks voor mijn nieuwe lichaam. Ik ben toen alles gaan opruimen, alles wat te groot was heb ik weggegeven of gedoneerd en ik ben toen nieuwe kleding gaan halen. 

3 jaar na de operatie. Mijn look is nu zo veel anders dan eerst. Ik kleed me vrouwelijker en ik probeer de juiste dingen met elkaar te matchen. Ik heb een knal rode jas aangeschaft, een mooie vrouwelijke handtas i.p.v. een kapot ding en ik ben mezelf mooi gaan vinden. Ik durf weer in de spiegel te kijken en te zeggen “wat ben je toch mooi”. 

Maar ik bleef met mijn vestenprobleem zitten. Ik heb nou eenmaal veel losse huid op mijn heupen en armen, dit kon ik met niks bedekken dus pakte ik elke keer weer zon lelijk “mannen” vest. Dus ik heb de stoute schoenen aangedaan en nogmaals om advies gevraagd. Dit mag normaal niet, maar toch werd er een uitzondering gemaakt. 

Bij binnenkomst werd ik gelijk herkend, ik had dezelfde styliste als het jaar daarvoor. Nita Pieterson, zij had mijn toen al goed advies gegeven dus mijn gevoel zei gelijk tegen mij, dit komt goed.

Ik kreeg te horen dat ik al veel veranderd was, ik straal meer en ik kleed bij veel beter als eerst. Het jaar ervoor had ik een peer figuur maar nu kon ze al zien dat ik op weg ben naar een zandloper figuurtje. Straks na mijn huidcorrectie zal ik die hebben. 

Ik kreeg het advies om dingen te gaan combineren, een leuke blouse met een spijkerbroek of juist een pantalon en dan een vestje eroverheen. Zolang ik maar maximaal 3 kleuren aan heb, 3 kwart mouw en de accenten op mijn taille leg. 

Het advies heb ik gelijk de volgende gebruikt. Ik heb een nieuw topje en blouse gehaald, topje in mijn broek gedaan, de mouwen van de blouse tot 3 kwart gerold en ik deed vrolijke sneakers eronder. Niet te veel print en niet te veel kleuren. Dit is een mooi begin van mijn nieuwe look. 

Straks na mijn huidcorrecties, die ook op de planning staat, ga ik weer met plezier naar de winkels toe.

Ik ben mijn Nieuwe Ik.

Debby 💖