Kan je een baby krijgen na een maagverkleining?

Indyra is een jonge vrouw van 24.

Inmiddels heeft ze een mooi patchworkgezin. Samen hebben ze drie kinderen Rosaly is nu bijna een jaar oud. Sidney en Jermly zijn ook nog jong. Haar vriend Jannes is hovenier en Indyra werkt als begeleider en ambulant begeleider in de gehandicapten zorg. Als ze naar haar werk moet gaat de jongste naar de BSO of naar haar moeder die dan op de kinderen past. Indyra is actief als het even kan lekker zwemmen, aqua joggen, wandelen of step biken.

En in haar vrije tijd koken en bakken en lekker buiten met de kinderen zijn. Zelf dan ook lekker gek doen en met de kinderen spelen. Dit klinkt natuurlijk misschien als doorsnee. Dit is voor heel veel moeders heel normaal. Maar toch is het verhaal van Indyra heel bijzonder. Bij de zelfbeeldadviezen die wij geven horen we vaker mooie verhalen maar soms zijn ze zo mooi dat je ze wilt delen. En dit is er zo één.

Indyra heeft namelijk een maagverkleining operatie gehad. En een baby dus….

Haar verhaal:

Eigenlijk kwam alles tegelijk.

Eind 2017 het huis verkocht. De nieuwe woning was nog niet klaar. Met het hele gezin ingetrokken bij haar ouders.

In maart 2018 de maagverkleining en in Mei 2018 in het nieuwe huis.

Eigenlijk al levenslang zwaarlijvig. Als kind al naar de Obesitas kliniek in een speciaal traject voor kinderen. Onder begeleiding sporten en hulp van diëtisten. Het bleek niet succesvol. Eigenlijk van alles geprobeerd diëten, sporten. Ze bleef zwaar.

De keuze voor de maagverkleining was van medische aard. Op haar 22ste  dacht ze haar knie verdraaid te hebben maar dit bleek al behoorlijke slijtage aan het kniegewricht. Het kon zo niet langer en de orthopeed gaf aan dat er nu wat moest gebeuren. Dit zou anders grote gevolgen hebben. Indyra heeft geen spijt van de operatie. Ze voelt zich goed. Eten en vooral de juiste eet structuur is af en toe lastig. Dit ook door onregelmatige werktijden. En ze heeft ook regelmatig last van dumpingklachten. Maar eigenlijk is ze  vooral heel positief en optimistisch. Indyra kijkt na de maagverkleining liever en makkelijker  naar zichzelf. Maar wel met kleding aan. En heeft zeker moeite met bepaalde delen van haar lichaam. Ze zou wel een mommy- make-over willen. Maar ze is echt wel blij met haar Nieuwe Ik. En ze geniet van winkelen met vriendinnen en kleding passen in de winkels.

Wij denken terecht want wat ziet ze er mooi en goed uit!

Maar ze had een grote wens. Zwanger worden. Ruim een jaar later na de maag verkleinende operatie, in April 2019 besluit Indyra om haar spiraal te laten verwijderen met het idee dat kan nog best even kon duren. We kijken wel over een maandje of zes…maar na drie weken…ZWANGER! Ze heeft geen speciale begeleiding gehad voor deze zwangerschap wat betreft eten of eetmomenten. Indyra had zeker wel de angst om dik te worden door de zwangerschap maar kwam uiteindelijk tijdens de hele zwangerschap 7 kilo aan. Voor de zwangerschap was het gewicht nog niet stabiel. Nu na de zwangerschap wel. Tijdens de zwangerschap eigenlijk geen klassieke kwaaltjes. Geen maagbranden, geen rugpijn Indyra voelde zich gewoon heel erg goed.

De verloskundige heeft haar goed begeleid. Ze moest wel vaker bloed prikken voor de waardes.  En extra foliumzuur. Verder had ze wel last van bloedarmoede en B12 tekort en  hiervoor wel B12  injecties nodig.

Een zwangerschap die toch op bepaalde momenten heel spannend is geweest en niet zorgeloos was. In de 6de week van de zwangerschap een bloeding en bij tien weken stolsels. Dan is er natuurlijk even heel veel angst of het allemaal weg goed zou gaan. En gelukkig was dit wel het geval. Eigenlijk genietend en zorgeloos tot 25 weken. Toen voelde ze zich niet goed. De angst voor een zwangerschapsvergiftiging was ongegrond .Het bleek een hevige galstenen aanval te zijn. Dat is dan beste lastig want Indyra wilde  liever geen extra operatie in de zwangerschap. De galblaas is uiteindelijk na de zwangerschap verwijderd.

De baby draaide rond 28 weken en daardoor ging het niet zo goed. De baby groeide niet goed en bleek een groeiachterstand te hebben. Ook de placenta deed niet wat ie moest doen.  Baby’s van moeders die een maagverkleining hebben gehad kunnen achter blijven in groei. Een hele spannende tijd. Iedere 2 weken moest Indyra naar het UMCG in Groningen om de echo te herhalen. Ze moest per direct stoppen met werken en kon niets meer doen. En dat is pittig als je nog twee andere kinderen hebt. Zorgeloos kon je op dat moment de zwangerschap niet meer noemen.

Na 38 weken is de bevalling ingeleid. En na twaalf uur weeën opwekkers is Rosaly met een spoedkeizersnede gehaald. De bevalling had uiteindelijk helemaal niet op de gewone manier gekund omdat ze niet goed bleek te liggen. En ze bleek toch ook niet sterk genoeg om een “normale” bevalling aan te kunnen. Ondanks dat ze erg klein was, 2310 gram, heeft ze maar even in de couveuse gelegen. Het is bijna een kerstkindje. Hoe mooi is dat? Op 24 december is ze geboren.En omdat het gelukkig heel erg goed ging mochten ze eerste kerstdag naar huis.Een mooier kano bestaat niet.

Inmiddels is Rosaly aangesterkt en een heerlijke baby. Indyra zegt dan ook ik voel me gezegend met Rosaly.

Op de vraag of ze nog een kindje zou willen beantwoorde ze met, als het ons gegeven is. Spannend hoor….

Als ik haar vraag of ze een tip heeft voor andere vrouwen die een kinderwens hebben na een maagverkleining zegt ze. “Je moet uitgaan van de expertise en kundigheid van de artsen. Maar laat je niet gek maken. Ondanks dat een kindje kleiner kan zijn blijken ze vaak sterker dan je denkt. En door zoveel informatie te krijgen over wat allemaal niet goed kan gaan is het niet meer zorgeloos en kun je helemaal niet meer genieten van je zwangerschap.” En het is zo bijzonder.

Wij vinden het zo’n mooi open en eerlijk verhaal dat we dit graag met jullie wilden delen. We weten dat er meer jonge vrouwen zijn die een maagverkleining operatie hebben gehad en een kinderwens hebben.

Hopelijk is dit verhaal een hart onder de riem voor diegene die voor zo’n zelfde beslissing staan.