Kwartje…

 

Een compliment geven zit niet in de aard van ons, nuchtere Nederlanders. Doe maar normaal dan doe je al gek genoeg is een veel gehoorde uitspraak. Helaas. Want waarom zouden we normaal doen. En wat is normaal? Als je het hebt over gedrag dan wordt er van je verwacht dat je beleefd bent en niet ergens een liedje gaat zingen en dat je aan tafel met bestek eet in plaats van met je handen. En wat kleding betreft vinden we dat een spijkerbroek en trui altijd kan en rustige kleuren ook. Basis dat mag… Maar verder…

Maar waarom zou je niet eens lekker in een knalroze jurk een liedje zingen in je huis als jij dat wilt.  Of als je op je motor rondrijdt en de vrijheid voelt een oerkreet uitschreeuwen van blijdschap. Nou misschien is dit voor veel mensen inderdaad een brug te ver maar gewoon iets aan doen waar je je in straalt en een keer uitbundig lachen in gezelschap wordt meer gewaardeerd dan we zelf denken.

Wij zullen ook niet makkelijk tegen iemand zeggen die er leuk uitziet of iets liefs heeft gedaan, dat we trots zijn op diegene. Natuurlijk we doen het wel maar niet zo uitbundig als onze zuiderburen. Dat hebben we vast allemaal wel eens meegemaakt tijdens een vakantie. Je hebt mooie en lieve kinderen, je haar is bellisimo, je Italiaans klinkt fantastisch, je vrouw is de mooiste die er is, je hebt smaak wat betreft je menukeuze in het restaurant en ga nog maar even door.

 

Vorige week hadden we een videobelgesprek voor een zelfbeeldadvies met een mooie vrouw (videobellen gedurende de lockdown vanwege het Corona virus).

Ze vertelde onze styliste Nita (zelf ook gbp gehad) dat ze onzeker was en is. Dat het steeds beter gaat. Ze was een jaar ervoor geopereerd aan een gbp operatie en inmiddels al 45 kilo afgevallen. De jaren dat ze te zwaar was voelde ze zich niet mooi en verstopte ze zich achter grote, lange en grote kledingstukken en vooral vele lagen over elkaar. Dat gaf haar toen een beetje het gevoel van bescherming. Ze voelde zich niet lekker in haar vel en een compliment kreeg ze nooit.

Het afgelopen jaar had ze met ijzeren discipline gewerkt naar een geweldig resultaat. Ze straalde door het scherm heen.Nita vroeg haar of ze haar lappen lange en verhullende kleding al durfde te vervangen voor kleding dat beter zou passen bij haar lichaamsvorm maar daar had ze nog een stapje te gaan. Samen met Nita zijn ze gaan kijken wat voor een lichaamsvorm ze heeft. Dat bleek een zandloper figuur te zijn. Met een zandloper mag en kan je juist je taille laten zien.

Terwijl Nita dat uitlegt komt er vanachter in beeld een meisje aanlopen van een jaar of 10. Ze heeft het gesprek niet gehoord.Ze gaat naast haar moeder zitten en luistert ondertussen aandachtig naar de adviezen die Nita geeft.De vrouw doet haar vest uit en laat Nita haar blouse zien die daar onder zit. De vraag om de blouse wat meer te tailleren en een gedeelte daarvan in haar broek te stoppen laat haarzelf inzien dat ze veel meer taille heeft dan gedacht . Al dat harde zwoegen en werken naar een nieuw figuur en dan toch verstoppen onder die lagen vond Nita echt zonde.Ze gaat voor haar camera van de computer staan en kijkt naar zichzelf. Ze zag het verschil nu zelf ook.

Haar dochter kijkt naar haar en zegt: “mamma , ik vind je altijd al mooi maar nu écht en je bent heeeeel lief”

Vervolgens gaat ze weer zitten en vervolgt de vrouw haar vragen. Nita vraagt haar of ze had gehoord wat haar dochter zojuist zei. De vrouw antwoorde: “wat bedoel je?”  “Je kreeg een compliment van je dochter, het mooiste en liefst compliment dat je kan krijgen maar je hoorde het niet. Stel je open voor mensen om je heen want waarschijnlijk krijg je vaker een compliment maar komt het gewoon niet binnen.”

Ze is even stil. Draait haar hoofd naar rechts, kijkt naar haar dochter en geeft haar een kus.

Toen viel het kwartje…..

 

 Nita, styliste Nieuwe Ik    https://nieuwe-ik.nl/plan-afspraak/voor een afspraak.